5 nov. 2017

Det är blod, svett och tårar
Det har varit en tuff helg med redigering. Ett tag ville jag bara lägga mig ner på golvet och drunkna i mina egna tårar. Det är stora förändringar jag bråkar med. Jag ska bland annat göra min ena huvudkaraktär mer sympatisk- det i sin tur skapar enorma flodvågor. Allt han gör i resten av boken förändras en aningens. Detta + allt annat som jag behöver ändra och skriva nytt. Tvivlen gnager i mig. Är det här tillräckligt bra? Är det rätt väg att gå? Kommer jag kunna ge manuset det som det behöver?!

Jag vet om att det är så här redigeringsfasen ser ut. Det är blod, svett och tårar. Men även om jag vet detta är det ändå en utmaning som tynger. Jag försöker att hålla igång skrivandet. Bättre att ha något skrivet som jag kan fixa om senare än att fastna med tomma sidor. Därför är några stycken värdelösa, några desto bättre. Det viktigaste i det här redigeringsarbetet är att jag i alla fall i det stora hela ser att manuset växer av de förändringar jag gör. Det blir bättre. I slutändan hoppas jag på perfektion- eller så nära jag kan komma :)

När det gäller Sunt förnuft, vilt hjärta råder det några förseningar, så troligtvis släpps den först i december istället för i slutet av november. Jag håller er uppdaterade.

Redigera like a boss....


11/05/2017

4 kommentarer:

 1. Jag var tvungen att rehabilitera min skurk, han var helt enkelt för klichéartad att han till slut kändes som en karikatyr. Det ledde till att jag fick skriva om varenda scen han var med i, ändra varje referens som gjordes till honom i andra scener och droppa hela slutet av boken som därefter inte funkade (och som också kändes så "standardmodell 1A"). Resten av historien blev så mycket bättre (fast den planerade boken växte ofrånkomligt och svämmade över sina bräddar till trilogi). Den blev mindre svartvit och mer hela gråskalan och regnbågens alla skiftningar därtill. Det nya slutet blev också mycket bättre, enda problemet var att det trots diverse lappande och lagande inte friktionsfritt hängde samman med början. Det var en veritabel tågurspårning någonstans i mitten. Nu, tre år och mycket blod, svett och tårar senare skriver jag på den nya inledningen. Och när jag når tågurspårningen kan jag börja bärga den och laga rälsen, vilket jag inte lyckats med att göra bakifrån eftersom det inte gått att jämka samman det med en inledning som fortfarande tenderade att streta åt fel håll.

  Varför jag skriver det här? Dels för att du skall veta att du inte är ensam om om att kämpa med en motspänstig text som bara inte vill. Och dels för att jag vill säga: "Håll ut! Det kommer att bli bättre." Både texten och skrivandet. Det kommer i och för sig att bli värre också, men det behöver jag inte säga. Det vet du. Men om man håller ut och stretar vidare och tror - verkligen tror - på sin text, på sin historia, så kommer man att lösa alla trassliga härvor. Alla knutar. Reda ut alla tågurspårningar.

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delade med dig av din redigeringshistoria. Det känns skönt att veta att man inte är ensam med att möta dessa hinder och att det blir bättre (låtsas som att jag inte läste värre ;)
   Jag önskar även dig lycka till dig med ditt fortsatta redigeringsarbete!

   Radera
 2. Åh med tell me about it... Att ändra en karaktär, om det så bara är en liten detalj kan få så stora konsekvenser! Men viktigt, viktigt att du kan se ljuset i tunneln. Det där med att kunna se att ett manus blir bättre av alla förändringar, även om de för stunden känns jobbiga, är guld värt i slutändan :)
  Kämpa på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt pepp! Att skriva är inte så lätt som det verkar ;)

   Radera

KONTAKT/PRESSRUM

Dessa pressbilder går att använda i samband med recensioner och intervjuer. Dock måste fotograf anges vid användning.
Fotograf: Jakob Almer
Det fina omslaget har Johanna Gunneflo designat.

Köp boken!


Köp ett signerat exemplar av Sunt förnuft, vilt hjärta för endast 165kr inkl. frakt ELLER 2 böcker för 220kr (inkl frakt).

Fyll i formuläret nedan och jag skickar boken inom två arbetsdagar. Man kan betala genom swish eller faktura (14 dagar). Instruktioner för swishbetalning finns i orderbekräftelsen, boken skickas först efter betalningen har registrerats (swish-köp). Vid fakturaköp skickas faktura tillsammans med beställningen.

Men för er som ändå vill beställa genom Adlibris kan ni göra det här.

För återförsäljare: Sunt förnuft, vilt hjärta distribueras till bokhandeln via Visto Förlag och Stjärndistribution (SDIST). Via Bokinfo hittar du aktuellt f-pris. För att säkerställa bästa möjliga villkor, maila mig: veronica.almer@gmail.com