16 sep. 2017

När finchoklad inte ens hjälper
Det blev inget inlägg förra helgen, enbart för att jag var sur, stressad och irriterad. Tanken var att sätta mig ner och jobba med redigeringen av Blått blod, rött hjärta- det slutade i kaos.

För några veckor sedan beklagade min man över vilken oreda jag hade på mina dokument. Veronica det kommer att komma en dag när du inte vet vilket dokument som är det aktuella. Jaja, sa jag och menade på att jag visst hade koll.... säg aldrig så! Det är som när alla beklagar sig över att vara förkylda och man glatt påpekar hur man själv har klarat sig undan. Veckan därpå kan man knappt andas genom sina stackars näsborrar. För att vara helt ärlig med er, jag hade inte koll på dokumenten. Inte alls. Jag upptäckte hur jag hade gjort ändringar i två olika dokument. Gråter bara jag tänker på det. Inte så att jag systematiskt hade ändrat i båda dokumenten nej, utan jag hade hoppat rundor, ändrat lite här och där. Tack gode gud för att det finns en inställning i word som gör att man kan jämföra två dokument. Det blev min livlina.

Så hela söndagen satt jag och ändrade saker jag redan hade ändrat enbart för att jag trodde att jag hade koll men hade noll koll. Jag hade dessutom döpt det aktuella dokumentet till VA. Ja, VA, för det är så logiskt att välja just sina initialer när man redigerar i Blått blod, rött hjärta. Tog en timme och en liter med tårar innan jag ens hittade dokumentet på datorn.

Vad lär vi oss av detta? 1. Låt inte din partner se din oreda-  avskyr när han får rätt. 2. Döp dina dokument annat än till dina initialer. 3. Ha alltid choklad hemma.

Idag ska jag äntligen gå vidare i min redigering, tjoho. Föredrar att gå framåt framför att stå still och stampa.Fick hem mina visitkort igår. På baksidan finns en bild på omslaget samt en presentation av boken. Det känns konstigt att ha sitt namn och författare på samma sida och jag funderar i panik vem jag ska tvinga på dessa kort. Men det ordnar sig säkert. Jag har ju faktiskt redan delat ut ett.... till min mamma :) 

Trevlig helg! 


9/16/2017

4 kommentarer:

 1. Det låter som om du först och främst behöver en genomtänkt katalogstruktur att stoppa dokumenten i, det brukar underlätta. Att använda initialer kan vara en bra idé, men använd då initialerna för skrivprojektet i fråga (i ditt fall Bbrh för Blått blod, rött hjärta). Ett tips om du sparar olika versioner av samma dokument är att datera kopian med att lägga till datum för den aktuella dagen det sparas efter namnet, det har hjälpt mig att finna rätt version många gånger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för dina kloka råd. Jag ska verkligen ta tag i att sortera mina dokument och göra en vettig struktur! Vill aldrig infinna mig i en liknande situation igen.

   Radera
 2. Jag är så sjukt paranoid när det kommer till mitt manus. Dels sparar jag en ny version varje gång jag skriver (jepp du läste rätt). Det betyder att jag har typ 60 olika versioner av "Ett lyckligare nu" vid det här laget. Dessutom gör jag en backup mot en extern hårddisk med jämna mellanrum. För TÄNK om mitt USB-minne skulle försvinna? Eller gå sönder? Dessutom tror jag att Scrivener gör en egen backup.
  Så där har du det. Och jag är förmodligen sjuk i huvudet ser jag nu när jag läser det här. Så då vet alla det.
  Men det är nog bra att döpa dokument till någonting som gör att det är lätt att förstå vad det är. Och lägga alla versioner i samma mapp så att det är lätt att hitta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojoj det blir många versioner. Men det låter inte alls galet utan istället väldigt smart av det. Jag om någon blev lite galen när jag först upptäckte att jag hade blivit av med den aktuella versionen. Så för att bespara mig från denna galenskap i framtiden låter din taktik väldigt klok! :)

   Radera

KONTAKT/PRESSRUM

Dessa pressbilder går att använda i samband med recensioner och intervjuer. Dock måste fotograf anges vid användning.
Fotograf: Jakob Almer
Det fina omslaget har Johanna Gunneflo designat.

Köp boken!


Köp ett signerat exemplar av Sunt förnuft, vilt hjärta för endast 165kr inkl. frakt ELLER 2 böcker för 220kr (inkl frakt).

Fyll i formuläret nedan och jag skickar boken inom två arbetsdagar. Man kan betala genom swish eller faktura (14 dagar). Instruktioner för swishbetalning finns i orderbekräftelsen, boken skickas först efter betalningen har registrerats (swish-köp). Vid fakturaköp skickas faktura tillsammans med beställningen.

Men för er som ändå vill beställa genom Adlibris kan ni göra det här.

För återförsäljare: Sunt förnuft, vilt hjärta distribueras till bokhandeln via Visto Förlag och Stjärndistribution (SDIST). Via Bokinfo hittar du aktuellt f-pris. För att säkerställa bästa möjliga villkor, maila mig: veronica.almer@gmail.com